En stor del av Phil Schillers keynote vid Macworld Expo lär bli en rejäl genomgång av Apples kommande operativsystem Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Uppgifter som Apples egen Unixboss Jordan Hubbard visade upp vid en konferens för systemadministratörer talar om en introduktion första kvartalet 2009.

Den riktigt heta fördelen med Snow Leopard är möjligheten att låta grafikprocessorer ta hand om massiva beräkningar mycket mer effektivt än datorns generella processor(er) mäktar med. Apples nya samarbete med nVidia vad gäller inbäddad grafik och snabba utveckling av det öppna ramverket OpenCL ger en unik chans att ta en rejäl ledning över Microsoft motsvarande teknik DX11 Compute, som dessutom inte hanterar generell databehandling lika väl som OpenCL, utan mer riktar in sig på grafikhantering.

Apple vill säkert dessutom passa på att stjäla uppmärksamhet från Microsofts kommande ersättare för Windows Vista som beräknas släppas tidigast juni 2009. Att komma ut före Windows 7 vore prestigemässigt bra och något som kan användas som argument även i marknadsföringen.

The Guardian har en intressant artikel av Chris Edwards som är väl värd att läsa för att sätta sig in i vad som står på spel för Apple och Microsoft.

”There is a rush to get the new platforms to market. The estimate for Microsoft’s Windows 7 is sometime in June. Apple would like to beat that. Having something with which Apple can pound on Microsoft until 7 shows up could do good things for their volume.”