VMware Fusion har helt klart tagit ledningen i den täta konkurrens som länge varit igång mellan Fusion och Parallels vad gäller virtualisering under Mac OS X. Fusion kommer dessutom snart att erbjuda virtualisering även av Mac OS X Server i sin vanliga konsumentprodukt Fusion. Parallels har endast denna möjlighet i proffsprodukten Parallels Server.

I nästa betaversion av Fusion 2 går det således att köra Windows, Linux och Mac OS X Server samtidigt under Mac OS X, riktigt trevligt särskilt för den som är utvecklare eller systemadministratör och har behov av att kunna testa lösningar i flera olika miljöer, något som visas utförligt i en skön demovideo.

VMware Fusion 2.0 Beta Mac OS X Server switchtofusion

En riktigt bra visuell genomgång av Fusion går dessutom att ta ner som videopodcast från iTunes Store. Dels för Apple TV HD men även i mer kompakt format anpassat för iPhone.

Det finns även hundratals färdigkonfigurerade virtuella applikationer och operativsystem att ladda ned, ifall du till exempel vill testa att köra någon version av Ubuntu eller Microsoft Windows Server på din Mac, ett riktigt kaxigt partytrick för att visa upp vad en Mac klarar av. Som Fusionanvändare kan jag intyga att det är en lätt pervers njutning att se Windows XP boota upp under Mac OS X Leopard i min MacBook.

VMware Fusion i den senaste skarpa versionen går att hämta hem i demoversion samt köpa direkt från svenska distributören Moreware.