Många som granskat specifikationerna till nya iMac drog snabbt slutsatsen att Apple fått tillgång till Intels nya Centrino 2–plattform, även kallad Montevina. Processorhastighet på 3,06 GHz och intern databuss på 1 066 MHz är sådant som lovats till Centrino 2 som får allmän debut i juni.

Även om specifikationerna säger annat, så är det faktiskt den äldre Santa Rosa–plattformen som sitter även i nya iMac. Apple har däremot jobbat nära Intel för att få fram överklockade specialkretsar som pressar specifikationerna upp till nivån för Centrino 2. Här har Apple alltså skapat ett prestandaförsprång gentemot övriga PC–tillverkare som får nöja sig med standardkomponenter.

Den största skillnaden gentemot kommande Centrino 2 ligger i att det saknas stöd för sådant som Apple ändå inte visat något större intresse för som kommer först med riktiga Centrino 2. Dessutom ligger effektförbrukningen för det snabbaste processoralternativet över den nivå som krävs för mobila datorer, 55 W istället för de 45 W som är maxnivån för dagens processorgeneration.

Även tidigare har Apple fått tillgång till nya processorer/specialprocessorer från Intel innan övriga marknaden. Exempel på detta är 3 GHz Xeon 5300 i Mac Pro, 2,8 GHz Core 2 Extreme i den första generationen av dagens iMac och den specialförpackade processor som sitter i MacBook Air.