Torsdagens presentation av en väl utvecklad programmeringsmiljö (SDK) till Apples Touch–produkter (iPhone, iPod Touch), är det största steg mot dominans i en helt ny sektor som Apple tagit sedan skapandet av iPod.

Möjligheten för utvecklare att enkelt och billigt ta klivet in på en helt ny marknad, parat med en försäljningskanal (App Store), direkt till miljontals iPhone och iPod Touch, är något helt unikt som vi aldrig tidigare skådat.

Att kunna sälja program för ögonblicklig installation bygger på Apples erfarenhet med iTunes Store. Utvecklingsarbetet görs i välkänd Macmiljö med beprövade verktyg. Det som driver allt i bakgrunden är Mac OS X.

Det mesta som Apple arbetat med inom olika segment sammanstrålar i den helt nya kategoring av Touch–produkter, där nästan det enda som begränsar tänkbara användningsområden är förmågan att komma på dem och sedan ta fram mjukvara.

De som trodde att iPhone var en statisk produkt, en mobiltelefon hopkopplad med en iPod, kombinerat med lite grafiska tricks, kommer att få tänka om. Med det vägval Apple gjort kommer det snart att finnas tusen fler skäl att satsa på en iPhone, än de idag redan nog så imponerande funktioner den besitter.

Har du inte redan sett Apples grymt övertygande presentation från i torsdags, så bör du definitivt göra det nu. Det här är det viktigaste som hänt inom Applevärlden sedan introduktionen av iPhone.