RoughlyDrafted har en mycket bra artikel om historien bakom kampen mellan HD–DVD och Blu–Ray. Utåt sett kan det ha sett ut som en match mellan två olika fysiska format, men det handlade egentligen om vem som hade kontroll över videoformat, audioformat och annan mjukvara.

Blu–Rays seger är ännu en stark signal för öppna format och mot Microsofts försök att få kontroll över den bakomliggande tekniken genom HD–DVD. Mycket intressant och läsvärt.

”Apple, Nintendo, and Sony were all working to push OpenGL against Microsoft’s proprietary DirectX. The video industry was pushing behind the ISO’s MPEG-4 H.264 and AAC, aided by the popularity of Apple’s iTunes, rather than the proprietary WMA and WMV/VC-1 codecs Microsoft was working to advance. The embedded industry favored Java over Microsoft’s latest proprietary efforts to own interactivity. HD-DVD died because the industry collectively worked to kill it as a proprietary monster that would enslave users, studios, and developers to Microsoft’s software. It wasn’t a simple disc format struggle.”