Tidigare idag funderade jag lite kring det budskap Apple skyltar med för Macworld Expo 2008 som drar igång imorgon i SanFransisco. ”There’s something in the air.” – satt i extra tunt snitt, borde betyda två saker.

För det första handlar air om trådlösa nätverk med hög kapacitet, något som verkligen fått sitt genombrott på sistone. 2008 blir året när så gott som all kommunikation klaras av trådlöst och en ny macmodell blir startskottet för paradigmskiftet – MacBook Air.

Tänker man vidare i dessa banor så faller allt på plats. Apples största genombrott har ofta handlat om att överge traditionella gränssnitt till förmån för nya. Det kanske tydligaste exemplet på detta var när den första modellen av iMac släpptes, utan diskettenhet, serieport eller parallellport. Istället förlitade man sig på den nya standardanslutningen USB, något som snabbt visade sig vara helt rätt väg att gå.

Denna gång tror jag att i stort sett alla fysiska elektriska gränssnitt får stryka på foten. Ingen Ethernetanslutning, kanske inte ens USB–kontakter kommer att finnas kvar på nästa generation ultraportabla MacBook. Idag går det att ersätta all kommunikation mellan dator, Internet och tillbehör med snabba trådlösa nätverk, även USB.

En sådan lösning passar dessutom bra in på ett slimmat skal, där fysiska kontakter är en begränsande faktor. Det fungerar även klockrent med en iMacliknande skärm där MacBook Air kan dockas, med i stort sett bara strömförsörjning som kvarvarande fysiska anslutning.

När jag sent ikväll tittade igenom helgens nyhetsskörd som jag inte hunnit med tidigare, stämmer den bild jag målat upp med en hel del andra observationer. Bland annat en serverlogg som pekar på att en MacBookAir använt sig utav Adium tidigare i veckan.

Den andra delen som detta med ”There’s something in the air.” kan innebära, är att Apple TV äntligen får en översyn, med möjlighet att hyra och köpa film direkt framför TV:n, allt överfört trådlöst. Videodistribution med HD–kvalitet var ett stort nummer vid årets upplaga av CES, något som Apple har möjlighet att gå före med genom att förverkliga den latenta potentialen hos Apple TV.