Det patent från Apple som visar en skärm med inbyggd dockningsplats för en portabel dator, verkar som en riktigt logisk och bra idé. Jag tror faktiskt att detta är något vi får se i verkligheten vid Macworld Expo om en dryg vecka. iMac – som lyckats så väl med sin design där all hårdvara är placerad bakom skärmen, ingår här symbios med själva datordelen vilken går att ta med sig.

Kanske blir detta till och med grundutförandet för nya skärmar från Apple för att ersätta gamla Cinema Display? Att Apple inte släppt en skärm med inbyggd kamera tidigare kan ha haft att göra med att man velat vänta in en MacBook mini under utveckling.

Tidpunkten för patentets offentliggörande stämmer dessutom väl med tanken att detta faktiskt är en riktig produkt. Likaså det faktum att det i grunden är samma design som för iMac, som redan är i full produktion.

Apple har tidigare med PowerBook Duo haft en liknande lösning, där hela datorn drogs in i dockningsenheten Duo Dock, för att användas med större skärm som en vanlig stationär dator.

Dagens bärbara datorer har kapacitet så det räcker för det mesta, vilket även försäljningssiffrorna visar, men brister just vad gäller ergonomi vid långvarigt arbete. Kan Apple väva ihop fördelarna med en ultraportabel MacBook och en stor stationär skärm för bättre ergonomi, då har man en riktig vinnare på gång.