Årets keynotepresentation från Steve Jobs tycks ha prickat in de flesta förväntningar som i förhand kunnat ställas på Apple. Det som är släppt sedan tidigare rullar dessutom som tåget. Önskelistan vad gäller nya produkter och tjänster prickades av punkt för punkt, med skönaste nyheten på slutet som sig bör.

2007

Ett fantastiskt år för Apple. Ny iMac, nya iPods, iPhone, Leopard och annan mjukvara.

Leopard

5 miljoner exemplar levererade de första 3 månaderna. 20 procent av alla som kör Mac OS X använder Leopard. Office 2008 som släpps idag är den sista större programvaran som nu är helt klar för IntelMacar.

Time Capsule

En ny Airport Extreme med inbyggd hårddisk möjliggör trådlös backup med Time Machine. Nu är det lätt att få kontinuerlig uppdatering även från MacBook och MacBook Pro utan att behöva plugga in en hårddisk direkt. Finns med antingen 500 GB eller 1 TB hårddisk till överkomligt pris.

iPhone – iPod touch

200 dagar sedan iPhone släpptes, 4 miljoner iPhone sålda vilket ger ett snitt på 20 000 per dag. SDK släpps i februari, men redan nu finns en uppdatering med nya finesser. Maps med positionering, Webclips, redigerbar förstasida och SMS till flera mottagare bland annat. Stämmer väl med det som tidigare läckt ut kring denna uppdatering. iPod touch får fem nya applikationer Maps, Mail, Stocks, Notes och Weather. Uppgraderingen kostar 20 USD.

iTunes

4 miljarder sålda låtar, 20 miljoner såldes under juldagen, nytt rekord. 125 miljoner TV-avsnitt har sålts och 7 miljoner filmer. Detta slår alla konkurrenter men är inte tillräckligt bra.

iTunes Movie Rentals

Alla stora filmbolag är med när Apple drar igång uthyrning av film via iTunes. Touchstone, Miramax, MGM, Lionsgate, Newline, FOx, WB, Disney, Paramount, Universal och Sony startar med 1 000 filmer. Nya filmer dyker upp 30 dagar efter DVD–släpp. Uppspelning startar så gott som omedelbart. Beställd hyra måste börja ses inom 30 dagar och avslutas inom 24 timmar. Äldre filmer kostar 2,99 USD och nysläppta 3,99 USD. Går igång i USA idag och internationellt senare under året.

Apple TV (nystart)

Apple TV klarar sig nu utan dator, går att hyra filmer direkt med Apple TV med DVD–kvalitet, HD och Dolby 5.1. HD–filmer går att hyra, 100 titlar idag för 4,99 USD styck. Även musik kan köpas direkt med Apple TV. Nya Apple TV nås genom uppdatering av mjukvaran som släpps inom 2 veckor. Priset för Apple TV har dessutom sänkts från 299 USD till 229 USD.

MacBook Air

Världens tunnaste bärbara dator kommer nu från Apple. Skärmen är 13,3 tum med LED–belysning. Inbyggd iSight, belyst MacBookliknande tangentbord. Styrplatta med Multi–touch. Hårddisken är 1,8 tum, samma storlek som för iPod classic och lagrar 80 GB, finns även med 64 GB SSD som tillval. 1,6 GHz Intel Core 2 Duo som standard med 1,8 GHz som tillval. 45 Watt MagSafenätdel, 1 USB 2.0–port, Micro–DVI, Audio utgång, 802.11n och Bluetooth 2.1/EDR. Ingen optisk enhet men extern Superdrive finns för 99 USD. Det går även att ”låna” optisk enhet från Mac eller PC med ny ingående mjukvara. Klarar sig 5 timmar på batteri och har 2 GB minne som standard. Går att beställa idag för 1 799 USD och börjar skeppas om två veckor. Miljövänlig konstruktion med hölje helt i aluminium, batteri utan kvicksilver eller bly och mindre förpackningsvolym.