Brandväggen i Leopard är helt ny i jämförelse med den beprövade ipfw som användes i Mac OS X Tiger. Tyvärr är den nya varianten inte ett framsteg, utan snarare ett luddigt mysterium. Det finns inget smidigt sätt att se vilka processer som är tillåtna eller blockerade i den nya varianten.

Den nya brandväggen är avslagen som grundinställning, även om du uppgraderar från Tiger med påslagen brandvägg. Vissa programvaror som modifierar sig själva (Skype) får problem med påslagen brandvägg.

De val du har till förfogande är kryptiska för att uttrycka det milt. Hjälptexten är ingen hjälp utan ser likadan ut oavsett vad du väljer med radioknapparna.

Ett sätt att ta kontroll över brandväggsfunktionen är att helt enkelt skippa den nya varianten och använda ipfw som fortfarande finns kvar i systemet, tillsammans med gratisprogrammet WaterRoof, som låter dig ställa in det mesta relativt enkelt.

Rich Mogull har gått igenom brandväggen rejält i en utförlig artikel. Förhoppningsvis dröjer det inte länge innan Apple åtgärdar dagens bedrövliga lösning och får till något både begripligt och funktionellt igen.

”These are all problems Apple is perfectly capable of fixing and I’ll be surprised if they don’t address them sooner rather than later. Until then, I still recommend you activate the firewall in Block All Incoming Connections mode so you don’t break applications. If you need to enable file sharing or other remote access, you’ll need to either select the Set Access method, or turn your firewall off.”