Många stora, välkända band och artister har fått välkommen gratisreklam genom att medverka i TV–reklam för iPod/iTunes. I denna skara finns bland annat U2, Bob Dylan och Paul McCartney.

Men genomslaget kan bli så mycket större för den mängd mindre namnkunniga indieband som fått en skjuts i karriären genom iPodreklam. Chris Cadelago går i en intressant artikel igenom hur medverkan i reklam från Apple hjälpt många relativt okända band och artister.

”Since 2001, small, independent bands appearing in iPod commercials have sold thousands of records, been placed on numerous Billboard charts, and drawn the respect and admiration of music fans around the world. Apple’s promotional influence has grown so great that music industry insiders now compare it with Oprah Winfrey’s ability to create best-sellers through her book club.”

Nu senast fick brasilianska CSS chansen genom att deras fan Nick Haley kom på att låten Music is My Hot, Hot Sex skulle passa perfekt som reklamlåt till nya iPod touch. Haley gjorde en egen reklamfilm som Apple uppmärksammade och gjorde om i full kvalitet som officiell reklamfilm.