Det blev slutligen The New York Times som avslöjade identiteten bakom Fake Steve Jobs. Brad Stone lade samman pusselbitarna och konfronterade Daniel Lyons, redaktör på Forbes magazine med avslöjandet via telefon.

”I have not been that good at keeping it a secret. I’ve been sort of waiting for this call for months.”

Förutom uppgiften som redaktör, skriver Lyons själv artiklar för Forbes och har dessutom publicerat ett par romaner. I oktober kommer den tredje ut, med Fake Steve Jobs som fiktiv upphovsman – Options: The Secret Life of Steve Jobs, a Parody.

Idén bakom bloggen The Secret Diary of Steve Jobs kom som en reaktion på urvattnade bloggar från PR–filtrerade företagsledare.

”I thought, wouldn’t it be funny if a C.E.O. kept a blog that really told you what he thought? That was the gist of it.”

Lyons har ingen särskild insyn i Apple, utan har fått läsa in sig på bakgrundshistorien. Däremot är Fake Steve Jobs attacker på freetards (Linuxfanatiker), med Richard Stallman som favoritmål, något som Lyons ägnat sig åt med kritiska artiklar sedan tidigare. Märkligt nog gick Lyons dessutom till attack mot hela bloggfenomenet för några år sedan.

”Web logs are the prized platform of an online lynch mob spouting liberty but spewing lies, libel and invective.”

Sedan dess har hans åsikt om bloggar uppenbarligen mildrats en del. Förutom The Secret Diary of Steve Jobs driver Lyons en personlig blogg – Floating Point. Denna har dock inte uppdaterats särskilt mycket på sistone, sedan Fake Steve Jobs tagit över alltmer.

”Mr. Lyons receives around 50 e-mail messages a day through the blog, many with ideas for posts, and says the site had 700,000 visitors last month.”

FSJ/Lyons vilar nu upp sig ett par dagar, men återkommer sedan med Forbes som ny sponsor. Fler bitska kommentarer är alltså att vänta från vår favoritfiktiva Appleboss.