Idag är det exakt 25 år sedan världens första kommersiella Compact Disc pressades. CD–skivan ifråga denna augustidag 1982 var lämpligt nog för svensk del ABBA med albumet The Visitors.

Som alldeles färsk, fjunig säljare och Hi–Fi–nisse hos stans största hemelektronikbutik, var jag snabb med att köpa den första CD–spelaren som inte lät skräp, Philips CD 100. En superbra och gedigen spelare som spöade det mesta av konkurrensen under lång tid.

När CD–formatet utvecklades och CD–ROM dök upp var Apple snabba med att släppa externa spelare för CD–ROM. Macen hade en fördel gentemot PC med sin externa SCSI–buss som tillät anslutning av hårddiskar, bildläsare och som sagt även dyrgripen AppleCD SC Plus med sina kassetter för CD–ROM och audio–CD.

Trots att CD–skivan som ljudbärare minskat i popularitet, står sig själva den fysiska formen med en blank skiva för optisk lagring fortfarande väl, fast med helt annan kapacitet och annat innehåll idag.