John Gruber har tagit en titt på Apples värdering på aktiebörsen nu och då samt i jämförelse med andra IT–företag. Apple värderas idag runt 120 miljarder USD, detta är ungefär dubbelt så mycket som Dells värdering och ungefär i nivå med HP.

Microsoft värderas idag kring 277 miljarder USD, något mer än dubbelt upp mot Apple. För fem år sedan var Microsofts värde 33 gånger högre än Apples, 210 miljarder USD mot 6,3 miljarder USD. Kommer Apple att gå om Microsoft som knappt rör sig alls på börsen?

Scott Craig hos Bank of America Securities talar för att Apple måste bedömas på ett nytt sätt i och med introduktionen av iPhone. Att bara titta på kortsiktiga försäljningssiffror duger inte längre.

”Valuing Apple has become increasingly challenging over the past few months, as the company announced it will be using subscription-based accounting for iPhone hardware, given it plans periodic software updates to the device. As a result, we believe that you have to value Apple using either (or both) adjusted ‘cash’ earnings-per-share (removing subscription accounting and accounting for iPhone revenue/gross profit as if realized in the quarter they sell the phone) or cash flow.”

Fake Steve Jobs tipsar dessutom om en intressant genomgång av försök från högermedia i USA att misskreditera Apple.