En nörd är ingen äkta nörd utan en HP–kalkylator. Omvänd polsk notation (RPN) är det enda som duger. Den banbrytande miniräknare (HP-35) som ersatte dåtidens räknestickor var riktigt het vid debuten 1972.

Steve Wozniak lyckades som ung student skrapa ihop den mindre förmögenhet underverket betingade. Sedan började han själv jobba hos Hewlett–Packard med just miniräknare.

”A college student doesn’t have $3000 floating around ($400 in 1972 dollars). That was the price ($390) of the HP-35 calculator, the first scientific calculator. Yet as an engineering student I knew it would change the world. I had scraped the money together to buy one. My friend Allen Baum worked with the calculator people at HP during the summers (he was now at MIT) and got me in for interviews and a quick job offer. After going to HP I studied their designs, understood them and improved them and was made a full engineer very quickly. I became known as a clever circuit designer while there but not many of my projects made it out the door.”

Nu har HP släppt en 35–årsjubileumsversion kallad HP–35s, som egentligen inte är en HP–35, men det är vackert så.

Själv har jag en HP–11C som tjänat länge och väl. Är det någon som har en HP–85 (en av de första datorer jag kom i kontakt med) skrotandes någonstans, så tar jag mer än gärna hand om den.