Apple meddelar att Safari 3 beta för Windows har laddats ned i mer än 1 miljon exemplar de första 48 timmarna den funnits tillgänglig. Safari för Windows har initialt verkat vara mer alpha– än betamjukvara.

En snabb uppdatering tog hand om de värsta problemen, många andra problem hör säkert samman med att insticksprogram för Flash och annat måste laddas ned separat. En uppdatering som fixar stöd för internationella (utanför USA) användare är dessutom på gång.

Spekulationerna kring varför Apple valt att släppa Safari för Windows är många. Den mest troliga i mitt tycke är att den krävs som utvecklarmiljö till iPhone. Endast genom Safari går det att testa kompletta webbaplikationer som fungerar i Safari för iPhone. Det går helt enkelt inte att ignorera den stora mängd utvecklare i Windowslägret som kan vara intresserade att skapa tjänster till iPhone.

En annan fördel är givetvis att ge en försmak av Mac OS X typsnittsrendering och andra sköna saker genom Safari för nyfikna Windowsanvändare. Dessutom tjänar Apple en hel del pengar genom de sökningar som sker med Safaris sökfält. Google är den viktigaste intäktskällan både för Safari och Firefox. Även en liten kaka av denna intäktsström från Windowsvärlden ger ett stort pengaflöde.