Min önskan gick i uppfyllelse. Jag har under ett par veckor kunnat testa en av de snyggaste och tekniskt mest intressanta ljudanläggningarna till iPod.

Audio Pro Porto gör definitivt skäl för företagets tagline; sound, science and style.

Sound

Ljudmässigt tillhör Porto den kategori som ger en icketröttande upplevelse. Karaktären är neutral och funkar fint för de flesta musiktyper, möjligtvis saknas en del värme i mellanregistret. Porto låter bra på låg volym och går inte att pressa så hårt att ljudet spricker och låter illa. Med tanke på det kompakta formatet kan Porto leverera riktigt hög ljudnivå de gånger du till exempel vill kunna sprida ljudet i mer än ett rum åt gången.

Alla kompakta ljudanläggningar har begränsad stereobredd. Många tillverkare försöker motverka detta genom diverse trick (fuskstereo) som undantagslöst förvränger ljudet och låter illa. Porto borde med sin smala, upprättstående design rent fysiskt sett inte kunna ge någon som helst stereoeffekt, men Porto klarar sig här väl så bra som andra mindre system som tar plats på bredden istället.

Science

Alltsedan 1980–talets framgångar med små aktiva högtalare, samt en stor mängd lågbashögtalare alltsedan dess, har Audio Pro använt sin egen teknik ace–bass för att få rejäl bas ur små högtalarlådor/högtalarelement.

Audio Pro fortsätter denna tekniktradition genom att till Porto använda sig av den svenskutvecklade en–punkts stereohögtalartekniken EmbracingSound. Med denna teknik fås en luftig ljudbild från två tätt placerade högtalarelement för mellanregister/diskant, separerade av en akustisk avskiljare.

Det finns mycket intressant att läsa om hur detta konststycke fungerar, för alla oss som vant oss vid den klassiska stereokonfigurationen med en liksidig triangel med spetsarna fördelade på vänster högtalare, höger högtalare och lyssnarens huvud.

Design

Audio Pro Porto har ett gediget, minimalistiskt, genomtänkt och stilrent utseende. Att bygga på höjden ger fördelen att det är lätt att placera Porto nästan varsomhelst. Ett liggande CD–fodral tar upp mer bordsyta än Porto. Framsidan och baksidan har en gummerad, matt yta medan resten är klädd i läder. Färgvalet står mellan svart, röd och vit. Högtalardelens tygfront sitter fast magnetiskt och tas lätt bort.

Porto väger betydligt mindre än till exempel iPod Hi–Fi. Genom att batteripaketet sitter i botten står Porto ändå stadigt. Strömförsörjning/laddning fås genom en kompakt nätdel integrerad i väggkontakten. Det går även bra att driva Porto med 12 V likspänning från till exempel bil, båt eller husvagn. Drifttiden på fulladdat batteri ligger på fyra timmar med normal volym.

Handhavande

Att packa upp och börja använda Porto är enkelt, det gäller bara att välja rätt adapter för din iPod, som sedan ersätter skyddslocket över dockningskontakten. Uppgifterna på kartongen och i den stiliga bruksanvisningen fick mig från början att tro att min gamla 4G iPod 20 GB sv/v inte stöds av Porto, men här hanteras alla iPod som har dockningskontakt utan problem.

Kontrollerna är väldigt enkla och självförklarande samt dubblerade på den lilla fjärrkontrollen. Det är bara om du vill byta spellista eller annat på din iPod som du behöver gå i närkontakt med Porto. Förutom iPod kan du välja på två linjeingångar eller den inbyggda RDS–radion som ljudkälla.

Radiodelen är ingen direkt höjdare men gör sitt jobb. Det finns ingen antenningång, räcker inte den inbyggda teleskopantennen till går det åtminstone att koppla om till mono för att slippa alltför brusig mottagning. Förinställning av kanaler är inte heller möjlig utan det blir till att trycka sig fram från kanal till kanal.

Bakgrundsbelysningen på displayen lyser konstant när Porto är igång. Här vore det önskvärt med en inställning för att få den att slockna efter ett tag. Det är inte alla som vill ha vitt spökljus igång vid lyssning i ett mörkt rum.

Slutomdöme

Audio Pro Porto är inte den billigaste av högtalarlösningar för iPod med sina 3 300 kronor. Däremot låter den riktigt bra samt betydligt större än sina blygsamma yttermått, kombinerat med en mycket praktisk och snygg design. Smakar det så kostar det.

Anser du att musikalitet, ljudkvalitet och smart design är viktiga faktorer så levererar Audio Pro Porto helt klart valuta för pengarna.