Chefen för EMI, Eric Nicoli, kommer tillsammans med Steve Jobs att presentera ett nytt initiativ vid sitt högkvarter i London 2 april.


”Please join EMI Group CEO Eric Nicoli at EMI’s headquarters on Monday 2 April at 1pm London/8am New York time to hear about an exciting new digital offering, with special guest, Apple CEO Steve Jobs.”

Så sent som vid den nyligen avslutade CTIA–mässan fällde Nicoli följande positiva omdöme vad gäller Apple.

”Apple makes stuff that people love to own. They love the simplicity and user-friendliness of the iPod and iTunes. Apple doesn’t employ any sorcery or dark magic to achieve this. They listen to what consumers want. And that shouldn’t be Apple’s unique privilege.”

Det finns två uppenbara skäl till att EMI och Apple framträder tillsammans. Det ena är för att tillkännage att EMI släpper kravet på DRM i iTunes Store, något som kan sätta stor press på den övriga skivindustrin om resultatet blir lyckosamt. EMI:s egna experiment med DRM–fri musik har enligt Nicoli gett intressanta resultat och smart samverkan är något som Nicolis egna uttalanden stödjer.

”The status quo is not an option if we hope to exceed our goals. We have in our grasp an incredible opportunity to create a colossal business through mobile. But we only have a chance to achieve this if we work together in a more thoughtful way.”

Det andra skälet till ett gemensamt framträdande vore för att tillkännage att Beatles remastrade katalog kommer att släppas genom iTunes Store. Tilldragelsen går igång klockan 14.00 svensk tid och går att följa direkt genom en ljudwebbsändning. En icke namngiven artist kommer dessutom att spela live.