Den franska bredbandsleverantören Neuf Cegetel har satt samman en smart liten dator lämplig för enklare uppgifter. I princip har man tagit en ADSL–router och plussat på med en skräddarsydd Linuxinstallation, lite flashminne och bildskärmsanslutning.

Detta är en väg som Apple också skulle kunna följa, vilket visats med iPhone och Apple TV. En liten begränsad dator kan vara ett smart sätt att ta sig in på nya marknader, där bredband ännu inte slagit igenom stort.

Easy Box har en riktigt skön design och kan väljas som tillval vid bredbandsabbonemang. För en liten extra penning får du med tangentbord, mus och webbkamera. Även en 14–tums platt skärm går att lägga till paketet.


Genom att basera allt på ett eget förenklat gränssnitt minimeras supportkostnaden. Firefox ingår som webbläsare tillsammans med ett enkelt ordbehandlingsprogram samt ett kalkylprogram.

Du som har kläm på franska kan få veta mer om konceptet från denna trio urfranska typer.