Att nya Mac Pro med åtta processorkärnor är snabb kommer nog inte som någon överraskning. Digit slår i sitt test av Mac Pro dessutom fast att den är det klart billigaste alternativet bland jämförbara PC.

Det har varit en del gråt och tandagnisslan kring testresultat för nya Mac Pro, från de som tror att det går att surfa på nätet dubbelt så snabbt som med tidigare Mac Pro, eller skrolla ett dokument i Word dubbelt så snabbt. Mer generella program kommer säkert att hanteras bättre när väl Mac OS X 10.5 Leopard släpps.

Men nu är det en gång för alla så att en sådan här maskin inte är framtagen för generellt datorbruk (förutom om du är onödigt rik), utan är en grafisk arbetsstation för professionellt bruk.

För videoredigering/videokonvertering på hög nivå, samt 3D–modellering/rendering utnyttjas de åtta processorkärnorna fullt ut. Även om det i dagsläget inte finns något särskilt stort utbud av riktigt tunga grafikkort för den sistnämnda uppgiften.

”The main reason to buy the Mac Pro isn’t its performance — which though impressive is what you’d expect from an 8-core workstation with slightly faster chips than previous models, and it’s unlikely to be long before we see 8-core workstations with the 3GHz chips from both big brands like Dell and HP and specialised vendors such as Armari and CAD2. The main reason is the price.”