Sommaren är snart här och med den vad som säkert blir årets stora sommarfilm – Pirates of the Caribbean: At World’s End. Vill du ta en titt på en trailer till denna film kan du göra det dels som 480p, men även i HD–formaten 720p och 1080p. Länkarna till denna laddar ned en liten referensfilm som du dubbelklickar för att öppna med QuickTime Player. Dessa går för övrigt utmärkt att exportera om du har lust att testa din nyinköpta Apple TV vad gäller HD–förmågor.

Pirattemat var något som Apples ursprungliga Macutvecklare tog till sig efter ett litet inspirationstal från Steve Jobs. Han lanserade tre små mantran vid en retreat strax efter Lisas introduktion 1983:

  1. Real artists ship.
  2. It’s better to be a pirate than join the navy.
  3. Mac in a book by 1986.

Inspirerade av detta sydde Macgänget upp en piratflagga komplett med dödskalle, benknotor och ögonlapp i form av en Applelogo. Denna sattes sedan upp på taket till Macintoshavdelningens nya högkvarter.

”The flag waved proudly over Bandley 3 for about a month or two, but one morning in late September or early October, I noticed that it was gone. It turns out that the Lisa team, with whom we had a mostly friendly rivalry, decided it would be fun to steal the flag for themselves. I think they sent us a ransom note or something, so a few of us stormed over to the Lisa building to retrieve it, which we accomplished, although Capps had to wrestle it from the grasp of one of the secretaries, who was hiding it in her desk.”

Efter ungefär ett år försvann flaggan utan ett spår. Men den lätt rebelliska piratkänslan lever kvar. Ännu en piratkoppling är såklart filmen Pirates of Silicon Valley, som på ett charmigt sätt skildrar Apples och Microsofts tidiga start.