”It was twenty years ago today,
Sgt. Pepper taught the band to play
They’ve been going in and out of style
But they’re guaranteed to raise a smile

The Beatles
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”

Samma sak kan sägas om Macar med färg och mer öppen uppbyggnad. Det är idag exakt 20 år sedan Apple släppte den första modulära Macen som dessutom hanterade färg. Macintosh II såg inte ut som sina föregångare utan var till sin uppbyggnad mer lik de konkurrerande PC som fanns då.

Redan från start hanterade denna första färgklara Mac 24–bitars färg och flera videokort/bildskärmar samtidigt. Grafikkort som klarade full färg kostade i och för sig en arm och ett ben, minst. De flesta fick klara sig med Apples enklare grafikkort som hanterade 256 färger i upplösningen 640 x 480 pixlar. Alldeles tillräckligt för att driva en kaxig och skarp 13–tums bildskärm.

De datorgenererade bilder som Apple gärna använde för att marknadsföra sin nya värstingdator renderades av Mike Potel på Apples superdator från Cray.

Macintosh II hanterade färg och var utbyggbar, men introducerade även en snabbare processor – Motorolas 68020. Med hjälp av den tillkommande flyttalsprocessorn kunde detta 32–bitars fartmonster på 16 MHz spöa det mesta.

Förutom Macintosh II släpptes denna dag en modell som kom att bli Apples storsäljare under en hel massa år – Macintosh SE.