Robert X. Cringely förutspår att Apple kommer att ge hårdvarustöd för H.264–video i alla kommande Macmodeller. Det är en riktigt vettig idé och det vore typiskt Apple att gå före med något sådant.

H.264 är grunden för det mesta av intressanta videoformat idag och ett format som Apple varit med att utveckla, samt sett till att sprida med hjälp av QuickTime. Både Blu–Ray och HD–DVD använder H.264 som videoformat. H.264 är extremt skalbart, klarar alltifrån mobiltelefoner och videokonferens upp till full HD standard. Dessutom är allt videoinnehåll i iTunes Store baserat på H.264.

”Up until now it took a multi-core machine with a lot of memory to support real 1080p (HDTV) decoding, but soon you’ll be able to do that easily on a Mac Mini while leaving the main CPU to handle other chores like networking, running the graphical user interface, or perhaps integrating in real time a variety of video ad streams.”

Ett chip för att avkoda H.264 ända upp till full HD–kvalitet utan problem kostar idag nästan ingenting och är mindre än en femtioöring. Med en sådan krets i alla Macar skulle en Mac mini eller MacBook kunna visa full HD–video utan att belasta den vanliga processorn överhuvudtaget. Något som är klart önskvärt den dag Apple börjar sälja filmer och TV–serier i HD genom iTunes Store.

Cringely vore dock inte Cringely om han inte lyfte upp resonemanget ytterligare ett snäpp. Det han hävdar att Apple kommer att göra är att introducera en betydligt dyrare (50 USD) enkoder/dekoder i alla Macar. Med en sådan skulle minsta lilla Mac bli en digital videoinspelare som med lätthet klarar av alla kvalitetsnivåer av video utan problem. Med H.264 krävs dessutom betydligt mindre lagringsutrymme än dagens vanligaste format för videoinspelare (MPEG–2).

Att peta in en hårdvarudekoder i alla Macar (Apple TV kanske redan har en) låter klart vettigt. Steg två, att även lägga in möjlighet att koda HD–video i H.264 med kostsam hårdvara låter mer långsökt. Inte minst med tanke på hänsyn till partners för videoförsäljning genom iTunes Store. Tillverkningskostnaden skulle dessutom stiga för alla Macar, samtidigt som behovet av kraftfulla Macar för videokonvertering skulle minska. Däremot har för det mesta även enklare H-264 dekoders möjlighet att koda H.264 blixtsnabbt med mer normal kvalitet.