Ett inte helt vetenskapligt test kring hur Safari respektive Firefox tar i anspråk processorkraft har snurrat runt på nätet i ett par dagar. Det är helt klart att Safari kan ha en negativ effekt på andra program, men jag anser att man fokuserat på fel saker vad gäller detta. Infinite Loop har nu tittat närmare på problemet.

Det största problemet med Safari är inte att det kapar åt sig för mycket processorkraft, utan att det läcker minne som ett såll, samt hanterar Flash och Javascript på ett ineffektivt sätt. Något jag själv fick lov att utreda närmare för inte alltför länge sedan.

Låter du Safari vara igång med ett antal webbplatser framtabbade så ökar minnesanvändandet helt av sig själv över tiden utan att du gör något alls. Testa gärna detta själv med Aktivitetskontroll eller MemoryCell. Kapar Safari åt sig för mycket minne så kan det innebära att andra program blir tvungna att skyffla minne fram och tillbaks från hårddisken, något som ger rejäla prestandaförluster. Inte minst gäller detta Safari självt som kan bli snorsegt att använda.

Även om du stänger alla fönster/tabbar så håller Safari kvar sin minnestilldelning. Bästa sättet att snabba upp Safari och se till att det inte stjäl resurser (minne/processortid) från andra applikationer är att regelbundet avsluta Safari och starta om.

Dave Hyatt som basar över utvecklingen av Safari/WebKit hos Apple tar nu upp en del av kritiken och förklarar vad vissa av dessa problem bottnar i. Förhoppningsvis kommer de värsta problemen att rätta till sig i och med en ny version av Safari när Mac OS X 10.5 Leopard dyker upp. Eller kanske redan genom snart förestående Mac OS X 10.4.9. Det är hög tid att fixa det sedan länge kända problemet med Safaris usla minneshantering.