Sedan Bill Gates började trappa ned på sitt engagemang i Microsoft så har Steve Ballmer fått stå för underhållningen. Bill har istället odlat helgonglorian och börjat samla ihop pluspoäng till Nobels fredspris genom sitt välgörenhetsarbete.

När Windows Vista skulle introduceras plockades frontfiguren dock fram ur garderoben, för att skynda jorden runt och sprida det glada budskapet att Vista efter sju sorger, åtta bedrövelser och en himla massa år förlösts till världen.

Men något gick snett, kanske det var för lite sömn, kanske det var de ständiga frågorna från journalister kring likheterna med Mac OS X och hur Vista kommer att klara av Windows ständigt närvarande säkerhetsbekymmer som slutligen fick glorian att flyga sin kos.

I en intervju för Newsweeks Steven Levy hör vi den Bill Gates som vi varit vana vid från Microsofts storhetstid, när FUD och marknadsdominans användes likt en slägga för att till alla pris slå varje tänkbar marknadsrival.

Det fascinerande denna gång är att lite ödmjukhet säkert hade räckt ganska långt. För första gången på flera års tid har Microsoft ett hyfsat modernt operativsystem att visa upp, med en hel del egna innovationer. Nu är det inte längre lika enkelt för Apple att lobba in bollarna i öppet mål.

Istället väljer Gates att komma med rena lögner, som dessutom är väldigt enkla att peta hål på. Tidigare har man i stort sett kunnat ignorera Apple, men nu när man konfronteras med mer allmän press, som idag är mycket väl förtrogen med Apples framgångar så gick tydligen en propp.

För en (som vanligt) klyftig genomgång av Bill Gates lögner och sura kommentarer rekommenderas Daring Fireball. FSJ håller som vanligt inte tillbaks sina åsikter i frågan. Nu finns i alla fall ingen anledning för Apple att använda silkesvantarna när Mac OS X 10.5 Leopard ska introduceras.