Slutet av det nyss gångna året fick jag ägna åt en massiv förkylning istället för det traditionella blickandet bakåt och framåt med allsköns listor och spekulerande. Men såhär på årets första dag och bara lätt snorig, kan det i alla fall vara läge att summera något av det som utspelat sig vad gäller Apple och blicka framåt.

2006 handlade till stor del om att konsolidera verksamheten på i stort sett alla plan. Apple såg till att behålla greppet om musikspelarmarknaden genom att ha rejäl leveranskapacitet och rätt modellutbud. iTunes Store är fortfarande ohotad såsom absolut ledande inom digital mediaförsäljning över nätet.

På Macsidan genomfördes övergången till Intelarkitektur utan att komma med några större design–/modellmässiga överraskningar. Med god hjälp av Intels lyckosamma Core Duoprocessorer samt pålitliga förmåga att leverera, kunde denna övergång i stort sett (trots vissa hårdvaruproblem/barnsjukdomar) klaras av riktigt strålande. Mängden nya Macar som släpptes under året var klart imponerande.

2007 innebär gott om utmaningar för att behålla initiativet och visa framfötterna vad gäller design och riktigt nya produkter. Jag tror att vi kommer att få se en hel del sådant både vad gäller Mac OS X och Apples datorer, inklusive nya produktlinjer baserade på denna grund av mjukvara/hårdvara.

Nya produkter innebär att Apple är redo att ta klivet ut på fler konsumentmarknadsområden. Först ut är mediaboxen (iTV) som redan annonserats. Min gissning är att denna kommer att debutera samtidigt med att den första preliminära standarden för nästa generations trådlösa nätverk spikas (mars 2007). Trevligt nog är alla nya Macar redan förberedda för detta, allt som krävs är en mjukvaruuppdatering för att slå igång denna funktionalitet.

iPod med mobiltelefon kan bli en riktig massmarknadsprodukt och en ytterligare vitamininjektion i iPodkonceptet. Gradvis kommer ett nytt sorts Apple att ta form om dessa nya produktvägar blir lyckosamma. Frågan om huruvida Steve Jobs själv vill, kan eller får leda denna övergång blir även det ett intressant tema att följa under 2007.

De senaste turerna kring Apples optionsfiffel kan komma att tvinga fram denna fråga inom en relativt nära framtid. Jag tror inte att Jobs vill ta ett steg åt sidan alá Bill Gates förrän det finns en klar bild om vem/vilka som ska ta över rodret och färdriktningen är klart utstakad.

För en riktigt bra genomgång av några områden som Apple har att ta itu med under 2007 rekommenderas Leander Kahneys och Pete Mortensens senaste artikel i Wireds Cult of Mac.