Rykten om en riktigt kompakt och tunn MacBook från Apple har surrat ganska intensivt på sistone. Ett krux med att få till en sådan skapelse är att den optiska enheten tar så stor plats och kräver placering vid kanten av datorn.

En nyupptäckt patentansökan från Apple visar att man tänkt till på ett nytt sätt kring detta problem. Genom att skippa utmatningsmekanism och eget hölje till den optiska enheten och istället placerat den på datorns undersida, så går värdefullt utrymme att spara.

För att gardera sig har Apple funderat ut en mängd olika alternativ för den lucka som täcker skivan. Mest spektakulär är den bländarvariant (iris) som så perfekt ansluter till brännarprocessens animerade grafik i några av Apples programvaror.

Att Apple jobbar på en riktigt kompakt MacBook verkar helt klart. Frågan är bara hur långt ifrån lansering denna befinner sig.