Den av Apples kommande nya produkter som inte är en överraskning, är samtidigt den kanske strategiskt viktigaste. Mediaboxen (iTV) som Apple förhandsvisade redan vid lanseringen av iTunes filmtjänst september 2006, kommer säkerligen att vara ett av huvudnumren vid Steve Jobs Mac World Expo–presentation om en vecka.

iTV (som kommer att få annat namn) kan bli Apples nyckel för att dominera vad gäller försäljning av nedladdningsbara filmer. Med egen hårdvara för att förhindra piratkopiering (HDCP/HDMI) är detta den sista pusselbiten för att få med sig fler filmbolag än Disney in i iTunes Store.

Om dessutom iTV från start, eller i en nära framtid kan erbjuda HDTV–kvalitet, finns även möjligheten att Apple lyckas ta över initiativet på denna marknad från de trögstartade och konkurrerande HD–formaten Blu–Ray och HD–DVD.

Alla bitar verkar finnas på plats för detta i och med HDMI och komponentvideoutgångar, samt en snar introduktion av snabbare trådlös dataöverföring (802.11n) som redan finns inbyggd i alla nya Macar.

Apple har med iTV en möjlighet att göra om den smarta manöver man lyckades med när iPod/iTunes–imperiet grundades. Att med tät integration mellan hårdvara och mjukvara denna gång lyckas definiera hur en mediaspelare för hemmet ska fungera, samt nå ut till en konsumentmarknad som i huvudsak är Windowsdominerad. Eftersom iTV har iTunes som nav så spelar det inte någon roll om den får sina mediaströmmar från Mac eller PC.

Appleinsider har sammanställt det som hittills är känt, samt några spekulationer, kring den kommande introduktionen av iTV.