David Pogues senaste video som jämför funktioner i Mac OS X och Windows Vista fick mycket uppmärksamhet. Inte helt oväntat urartade kommentarerna snabbt till tjafs om vilket operativsystem som är bäst.

För de som missade själva budskapet i Pogues video (ironi kan vara svår att förstå för vissa) har han nu förklarat sin poäng lite närmare. Det är inte så att allt som Apple utvecklat varit helt egna idéer, men Apple har haft modet att gå före med dem och sett till att de blivit standard i den egna miljön. Sedan har andra lättare kunnat följa efter med samma teknologi.

Kruxet med Microsofts sätt att implementera nya saker är att det sker utan nästan något mod att komma med något riktigt nytt. När man sedan stolt proklamerar att de funktioner man mer eller mindre kopierat rakt av, är resultatet av egen innovation så går man helt enkelt för långt.

”Microsoft did not select unrecognized features, did not have any particular vision in knowing what would work and what wouldn’t, did not put its own stamp on anything. It simply waited for Apple to recognize and perfect good technologies, then duplicated them bit for bit. Oh, and then claim to be a leader in innovation.”

Men detta spelar egentligen ingen roll längre, eftersom Microsoft inte har förmågan att hänga med tillräckligt snabbt i dagens utveckling. Trots sina enorma resurser.