Så kan det gå ibland. Man jobbar och sliter för att få en sak att fungera som tänkt, bara för att snubbla på att något annat inte håller måttet. Men självklart finns det alltid något nytt att lära av en sådan situation.

I arbetet med att göra om itmusik.se har jag lärt mig att Safari är i starkt behov av en uppdatering. Jag använder Safari som min huvudsakliga webbläsare och gillar det mesta med den, särskilt den lättfattliga tabbhanteringen, snygga renderingen, hanteringen av lösenord och logiska RSS–funktionen.

Sedan har det varit en mindre förtretlighet att Safaris minnesbehov sväller ut helt omotiverat och med tiden segar ned det mesta. Släck ned och kör igång igen regelbundet så funkar det bra ett tag till.

Men i testandet av nya itmusik.se har jag verkligen fått svart på vitt om hur mycket snabbare Firefox 2 är när det gäller lite tyngre DOM– och javascripthantering. Utan att gå in på teknikaliteter (finns mycket sådant att ta upp när det gäller webbutveckling och testande), så puttrar Firefox på och gör det den ska utan evighetslånga väntetider. Safari däremot pekar ofta badboll åt den stackars användaren och låter processorn (har tyvärr bara en kärna i min gamla Mac mini G4) tugga på för högtryck. Den norska webbläsaren Opera 9 är snorsnabb både på Mac och PC.

Istället för att stånga pannan blodig och fortsätta på den inslagna vägen, så är det dags att ta älsklingen av daga. Jag har redan börjat göra om logiken för itmusik.se med bakomkulisserna–php, för att kunna gå vidare med RSS, nyhetshantering och tipsfunktion.

Vill du ta ändå en titt på den senaste fungerande betaversionen av itmusik.se så går det alldeles utmärkt. Med denna version kan du själv känna på skillnaderna mellan olika webbläsare. Räcker inte till i nuvarande Safari enligt mitt tycke.

Inaktuell jämförelse från Apple

Med en fräsch utvecklingsversion av Safaris underliggande webbmotor (WebKit Nightly Builds) så blir det helt annan fart på det hela. Men av någon anledning sitter Apple och tjuvhåller på mycket av godsakerna istället för att uppdatera Safari.

Låt oss hoppas att det inte dröjer ända tills Mac OS X 10.5 Leopard och Safari 3 dyker upp innan detta sker.