Idag har jag jobbat intensivt med version 2 av en webbsajt till en god vän (magba.se). Inte minst har jag fått trixa mycket med stylesheets och därigenom kunnat testa den nya versionen av den förnämliga CSS–editorn CSSEdit, som jag sedan länge använt mig av för all webbproduktion.

CSSEdit 2.0 är helt enkelt det smartaste verktyg som finns för att redigera stylesheets för webbsnickrande. Åtminstone gäller detta för Mac OS X, vad Windowsnissarna använder har jag ingen aning om.

Nya funktioner i CSSEdit är bland annat möjligheten att kopiera och ändra valfri webbplats stylesheet, i realtid. På detta sätt kan du lätt testa dig fram utan att behöva köra den ändlösa cykeln; ändra – spara – publicera – observera, gång på gång.


CSSEdit gör detta med hjälp av ett eget förhandsvisningsfönster (använder WebKit). I detta fönster kan du dessutom direkt, grafiskt se vilka objekt som finns var med all vidhängande information.

Möjligheten att samtidigt jobba med text och grafisk visning av inställningar är som tidigare CSSEdits stora fördel. Nu görs detta ännu smidigare och tydligare, dessutom med fler hjälpmedel för att logiskt organisera och rensa upp den skapade koden.

Det är lätt att villa bort sig med alltför många ändringar på raken. CSSEdit har därför en funktion som låter dig spara ändringar steg för steg, så att du lätt kan gå tillbaks till en tidigare version av din kod. Inbyggd validering gör det enkelt att kolla din kod.

En bookmarklet låter dig dessutom närsomhelst gå in och redigera stylesheets direkt i din webbläsare. Mycket smart när du upptäcker småfel i egna sajter, eller intressanta lösningar på andra webbplatser.

Ladda gärna ned och testa CSSEdit. Väl värt sina 29,95 USD för dig som knackar webb någotsånär regelbundet. Smultron, CSSEdit, Transmit och Photoshop är allt som behövs för att göra det mesta i webbväg.