Som bekant så är Disney idag det enda filmbolag som erbjuder filmer för nedladdning via iTunes Store. Nu börjar funderingar kring varför fler filmbolag inte dykt upp att ta fart.

Innan Apples filmtjänst presenterades kom signaler från filmbolaget Lions Gate, vilka verkade helt redo att erbjuda sin katalog via iTunes Store. Men av detta har vi inte sett något ännu.

Enligt nya uppgifter så är det frånvaron av skyddad videosignal (HDCP) som håller tillbaks Apples filmsatsning. HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) är en DRM–teknik som tagits fram av Intel. Med HDCP ska det endast gå att spela upp videomaterial över HDMI/DVI via godkända enheter.

I dagsläget går det till exempel att kopiera en inköpt film från videoutgången på en iPod, något som filmbolagen inte gillar. Visserligen blir det en kopia från analog källa (kompositvideo eller S–video) som håller lägre kvalitet än en rent digital kopia.

”The studios want Apple to require a specialized, secure connection between the computer and the TV, a concession Apple has not been willing to make on its iPods or, apparently, its converter boxes. Apple probably wants to know why, given that conventional DVDs are just as vulnerable to that kind of copying, it should be required to take such costly and user-unfriendly security precautions.”

Om HDCP är en faktor som håller tillbaks filmbolagen så kan detta även påverka när Apples HDMI–försedda mediabox iTV kan släppas.