Så kallade IT–analytiker kommer ofta med rätt harmlösa rapporter. Man tittar bakåt litegrann för att extrapolera framtida utveckling. Sedan tar man ett grepp om aktuella rykten och trender för att koka ned till en försiktig gissning om vad som komma skall, utan några större utfästelser. Toppa sedan med en rekommendation om var aktiekursen kan tänkas hamna i en nära framtid och tårtan är färdig.

Det verkar vara ett soft jobb, särskilt med tanke på att det sällan är någon som tar ett kliv tillbaks och granskar vad man egentligen rekommenderat och förutspått.

Men ibland blir det bara så helt fel…

Gartner som är en av de största i denna bransch har kommit ut med en rapport som ger helt vansinniga rekommendationer kring vad Apple borde göra. I princip verkar man ha dammat av något gammalt dokument från 1996/1997 när Apple var riktigt illa ute. Det enkla receptet går ut på att Apple borde sluta tillverka datorer och licensiera Mac OS X till Dell istället.

Men hallå! Apple har nyss presenterat rekordsiffror vad gäller datorförsäljning, hela 1,6 miljoner Macar såldes senaste kvartalet. På den amerikanska marknaden är man en hårsmån från att knipa platsen som tredje största datorleverantör efter Dell och HP. Dell må vara stora, men de lyckas inte göra någon vinst att tala om. Apples vinst däremot är riktigt rejäl.

John Gruber har en riktigt kul genomgång av Gartners rent komiskt ruttna analys. Även Arik Hesseldahl bidrar med en skön sågning av Gartner.