Programskaparna bakom madebysofa ligger inte på sofflocket precis (jag vet, lam ordvits). Samma dag som deras skapelse Disco möter världen i betaversion, släpper de även ett riktigt nytänkande butiksdatasystem för betatest.

Checkout är något så sällsynt som ett Mac–program för kassahantering i butiksmiljö. Såvitt jag kan se så är det flexibelt nog att fungera även för svenska förhållanden. Frågan är bara vad lagstiftningen säger om hur sådana här system ska vara beskaffade för att motverka bokföringsfiffel. Vill du testa Checkout så är det bara att ladda ned tidsbegränsad betaversion.

Ikonen till Checkout är riktigt skön, påminner lite om sånt man själv byggt i Lego som liten. Kul med lite omväxling från trenden med alla runda ikoner.

Jag satte själv ihop ett butiksdatasystem till min skivbutik på 80-talet. Först med hjälp av databasprogram till Atari ST, sedan med hjälp av HyperCard när det blev mer prismässigt överkomligt att använda Mac. Använde scannerpistol för att läsa streck–koder för lagerhantering, själva kassadelen sköttes dock med vanligt kassaregister.