Nya patent från Apple dyker regelbundet upp på nätet. Ofta är det saker som redan kommit i produktion, eller konstiga, typiskt amerikanskt luddiga patentpåhitt. Nu senast har däremot ett nytt Applepatent dykt upp som jag tycker verkar riktigt, riktigt intressant.

När iPod först dök upp var den inte en helt ny sorts pryl. MP3–spelare hade funnits ett tag, likaså kompakta hårddiskar. Det nya var att Apple kombinerade dessa element på ett mer genomtänkt sätt och sedan byggde på det hela bit för bit. Först med iTunes för att organisera musik på datorn och synka mot iPod, sedan med stöd för Windowsanvändare och möjlighet till musikköp via Internet. Nu senast har vi sett köp av TV–serier och långfilmer i samma ekosystem. Resultatet blev Apples första serie riktiga konsumentprodukter.

Med nästa steg i historien om iPod/iTunes kommer Apples mediabox iTV in i detta system. Här finns också möjligheten till Apples nästa renodlade konsumentprodukt. Ett problem som söker sin lösning utan att ha fått ett definitivt svar ännu. Problemet ifråga är hur vi ska få dagens alla audiovisuella apparater att prata med varandra och fungera tillsammans. Den heliga Graal i dagens hemmabioförvirring är en riktigt smart fjärrkontroll som styr alla våra mediagrunkor. Precis den sortens problem som Apple är rätt kraft att lösa.

På mitt eget vardagsrumsbord trängs vanligtvis fyra fjärrkontroller. En vardera för TV, DVD, Digitalbox och Surroundreceiver. Tre av dessa är förvillande lika, varför det hänt mer än en gång att jag försökt manövrera DVD:n med fel fjärr. Visst, det ska gå att lära en av dessa att styra de övriga, men insatsen för att ta itu med detta känns alltför hög.

Jag gillar inte onödigt krångliga saker som kräver att jag ska lära mig sådant som de själva borde klara av (ergo Mac). De smarta fjärrkontroller som finns idag verkar dessutom inte vara lösningen. Många av oss minns säkert halvt igenkännande Ozzy Osbournes frenetiskt fåfänga försök att få en säkerligen riktigt avancerad och dyr universalfjärrkontroll att fungera i det första avsnittet av The Osbournes.

Det nya patent som beskriver just en sådan smart universalfjärr skulle kunna bli ännu en perfekt konsumentprodukt från Apple. Något som kan leva sitt liv alldeles oberoende av om du kör Mac, PC eller någon dator överhuvudtaget. Har du en TV och lite prylar kring denna så räcker det som motivation för att förenkla ditt medialiv med en smart fjärrkontroll. Lägger du dessutom till en dator i mixen så blir det ännu mer angeläget. Det närmaste en sådan här universalfjärr jag sett är Philips RC9800i, men hurpass smart och smärtfritt denna fungerar är en öppen fråga.

Jag använder för det mesta iTunes i min Mac mini som ljudkälla till ljudanläggningen. Vill jag spela musik måste jag ruska igång datorn ur sin vila. Välja iTunes, hitta rätt musik, byta ljudutgång från datorhögtalare till iMic som är kopplad till receivern. Sedan måste jag såklart slå på receivern och välja rätt ljudkälla in. Här vill jag istället trycka på en knapp på fjärrkontrollen som i sin tur gör alla dessa moment åt mig. Sedan vill jag såklart kunna navigera i mitt musikbibliotek på fjärrens bildskärm dessutom.

Apples nya patent beskriver en enhet som skulle kunna klara allt detta. Lägg sedan till Apples mediabox iTV så borde jag dessutom kunna navigera igenom iTunes Store på min TV och köpa musik, TV–serier och långfilmer utan att behöva sätta mig framför datorn. Apple har här en unik möjlighet att kunna lösa ett riktigt påtagligt problem direkt kopplat till dagens mångfald av prylar. Apples iTV är en väntad nyhet, kanske blir Apple iControl (mitt dummynamn) det som till våren presenteras som One more thing för konsumentmarknaden…