Att Apple laborerar med tanken att släppa en egen mobiltelefon med iPod–funktionalitetet verkar helt klart. iTunes har sedan länge stöd för de mobiltelefonmodeller från Motorola som har (begränsat) stöd för sådant.

Nu pekar textsträngar i nya iTunes mot stöd för mer utvecklade mobilmodeller. Här nämns både synkronisering av bilder, video, träningsdata (Nike+) och stöd för nedladdade spel via iTunes med hjälp av mobiltelefon. Här nedan visas några exempel:

/* ===== Mobile Phone Strings ===== */

  • “4301.092” = “iTunes kan inte synkronisera bilder till mobiltelefonen ”^1” eftersom iPhoto-biblioteket inte hittades. Öppna iPhoto om du vill skapa eller uppdatera ditt iPhoto-bibliotek.”;
  • “4301.093” = “iTunes kan inte synkronisera bilder till mobiltelefonen ”^1” eftersom ditt Aperture-bibliotek inte hittades. Öppna inställningsfönstret i Aperture och aktivera alternativet för delning av förhandsvisningar med andra program.”;
  • “4301.107” = “Skickar träningsdata till nikeplus.com…”;
  • “4301.108” = “Hämtar Nike + iPod-röstpaket…”;
  • “4301.123” = “Är du säker på att du vill synkronisera TV-program? Alla befintliga TV-program på mobiltelefonen ”^1” kommer att ersättas med TV-program från iTunes-biblioteket.”;
  • “4301.136” = “Är du säker på att du vill synkronisera spel? Alla befintliga spel på mobiltelefonen ”^1” kommer att ersättas med spel från den här datorn.”;

Det är bara att dyka in i iTunes beståndsdelar för att hitta och granska dessa än så länge outnyttjade finesser. Jag tror att det finns ett antal mobilprototyper framtagna, som testas mot den skarpa versionen av iTunes redan nu.

När Apple släpper sin första egna iPhone är något som analytiker och andra grubblar hårt på just nu (vilket får Apples aktie att pendla). Min gissning är att det blir som One more thing vid Macworldmässan i januari 2007. Inga stora överraskningar i form av helt nya produkter lär dyka upp den närmaste tiden. Detta skulle bara störa uppställningen inför julhandeln.