Den av gårdagens nyheter som det direkt gick att känna på, är samtidigt den viktigaste, men också den kanske minst uppmärksammade av alla. iTunes är kärnan i Apples satsning vad gäller konsumentprodukter. Om det är en applikation som kan utnämnas till Apples Killer Application idag så är det just iTunes.

  • Apple II levde på VisiCalc
  • Macintosh lyfte med PageMaker
  • Mac OS X viktigaste applikation är iTunes

Med nya iTunes 7 förfinas Apples viktigaste programvara än mer. Till att börja med har gränssnittet än en gång fått en ny look. iTunes brukar gå i täten för sådana förändringar som sedan letar sig in i Mac OS X och andra program.

Förhoppningsvis är den lite mer proffsiga look som iTunes visar upp en försmak av kommande Mac OS X Leopard. Min gissning är att det som inte visades upp vad gäller Leopard, handlar just om ett nytt, mer konsekvent gränssnitt á la nya iTunes. Samtidigt har man gått åt andra hållet vad gäller loggan som är mer Aquafierad (klarblå) än någonsin.

Rob Griffith kommer säkert att dissekera iTunes nya gränssnitt grundligt den närmaste tiden, på samma sätt som han gjort vid tidigare förändringar.

Den nya frikostiga given med att bjuda på skivomslag till all musik, inte bara sådan som köpts via iTunes Store, är hur genial som helst. Antingen har Apple kunnat nyttja någon lucka i avtalen med skivbolagen, eller så har man trumfat igenom finessen ändå. Förutom att erbjuda fler sätt att visa din musik på, så känns iTunes även luftigare och rappare att använda.

Räkna dock med en viss tröghet när hela musikbiblioteket gås igenom. Apples serverpark måste ha fullt upp med att pumpa ut omslagsbilder över världen nu i början. Vill du lägga till bilder manuellt (högerklicka/ctrl–klicka bara på låten/låtarna) så ges tyvärr lite dålig feedback över vad som händer. Det kan dröja ett tag innan bilderna trillar ned.

iTunes Store har fått en ny och lugnare/luftigare look. En viss lokalisering har skett i och med att avdelningen Swedish Pop kommit till under rubriken European Highlights.

Annars gäller som tidigare itmusik.se för att lättare hitta svenska artister.

Med iTunes 7 har Apple fått ihop de mer visuella delarna bättre idag, än som påhäng till det gamla klassiska musikhanteringsprogam iTunes än gång var. iTunes för Windows i denna skepnad kommer dessutom säkert att fungera ännu bättre som insteg till Apples övriga produkter för våra vänner PC–användarna.

Uppdatering av iTunes 7 och därmed sammanhängande nyare QuickTime, görs enklast via Programuppdatering under Äpplet i menyn.