Det verkar dra ihop sig till debut för Apples sedan länge väntade filmnedladdningstjänst med tillhörande bredbildsiPod. Enligt BusinessWeek kommer tjänsten igång i mitten av september, med två olika prisnivåer för fullängdsfilmer.

14,99 USD respektive 9,99 USD per film uppges vara den kompromiss gentemot filmbolagen som Steve Jobs fick acceptera. Som känt gillar Jobs enhetliga priser och hade säkert föredragit det lägre alternativet som fast pris.

Det som verkar ha bromsat debuten är stormarknadsjätten Wal–Mart, som med sin dominans vad gäller DVD–försäljning (40 % av hela marknaden i USA), har planer på att starta en egen nedladdningstjänst. Wal–Mart vill gärna ha ned inköpspriset på nya DVD–releaser för att kunna konkurrera med Apples prisnivå.

För närvarande uppges endast Disney vara helt klara för Apples nya tjänst. Men fler filmbolag väntar i kulisserna.

Nu finns dessutom hela tre korta filmer att köpa (18 kr/st) och ladda ned via svenska iTunes Music Store (kors i taket). Inte helt oväntat är det Disney/Pixar som begår svensk premiär (såvitt jag vet) för videoinnehåll. Det kanske är dags för svenska Apple att sätta lite fart nu vad gäller video!