Hittills har det inte dykt upp någon bildskärmsteknik som håller samma höga kvalitet som en riktigt bra CRT–skärm (bildrörsteknik). En kommande LCD–skärm från eCinema Systems påstås nu få egenskaper som faktiskt piskar CRT i många avseenden.

Med stöd för 10– eller 12–bitars upplösning per färgkanal fås mycket bättre dynamik i förhållande till dagens LCD som bara klarar 8 bitar. Maximalt kontrastförhållande på 30000:1 ger större kontrast och bättre svartnivå än för CRT.

Den första skärmen som släpps med denna nya teknik är på 40–tum och visar 1920 x 1080 pixlar. Detta räcker till för att fungera som monitor för 10–bitars 4:4:4 digital video i full HD–upplösning. Fjärde kvartalet i år ska DCMH40HDR finnas på marknaden.

Kanske kan detta vara en teknik för Apple att applicera i en kommande Cinema Display–serie?