John Borland hos CNET News har skrivit en intressant artikel om hur Sonys försök att få ihop ett iPod/iTunes–dödande system för musiknedladdning stod på näsan.

Sonys digitala musikplattform Connect såg från början ut att ha förutsättningar att bli ett slagkraftigt alternativ till iTunes Music Store. Inte minst eftersom en av dem som har störst erfarenhet och kunskap om QuickTime, Peter Hoddie, genom sitt företag Kinoma stod för grundtekniken i hela projektet. Hoddie var under hela tio år ansvarig för QuickTime–teamet hos Apple.

Storyn visar på hur det mesta som kan gå fel i ett samarbete mellan två teknikföretag gick fel. Det är inte alldeles lätt att knåpa ihop något i stil med kombinationen iPod/iTunes, ens med väldiga resurser i ryggen.

Connect släpptes till slut i Japan och Europa november 2005. Amerikanska Sony vägrade lansera systemet i USA. Allvarliga buggar gick inte att stävja, trots ett flertal uppgraderingar. I april 2006 stoppades all vidare utveckling av Connect. Sony har nu fått återgå till sin tidigare mjukvara SonicStage för musiknedladdning.