Mac mini och iMac har fått en prisjustering nedåt här i Sverige. Den främsta anledningen är troligtvis den låga dollarkursen. De två modellerna av Mac mini har sänkts i pris med 400 kronor respektive 500 kronor. Både iMac 17–tum och iMac 20–tum kostar nu 1000 kronor mindre vardera.

Köp Mac mini hos Apple Store

Köp iMac hos Apple Store

Mitt hårda tips är att fokus i år ligger helt på att ersätta befintliga Macmodeller med motsvarande Intelmacar. Kontinuitet vad gäller design och modelltyper har varit en viktig faktor för att få övergången att ske så smidigt som möjligt. Den enda utseendemässigt mer nyskapande modellen hittills är MacBook, vilken ersatte både iBook och den minsta PowerBookmodellen, samt även introducerade en ny färgsättning (svart).

Följande är min syn på modellfloran framöver:

Efterföljaren till Power Mac G5 (Mac Pro) lär framemot hösten dyka upp i samma massiva aluminiumlåda som sin föregångare. Samma sak med en ny Intelbaserad Xserve (som kanske dyker upp redan i sommar), inget nytt rent utseendemässigt.

Nästa år kommer däremot att handla om designmässigt uppdaterade maskiner där möjligheten till sådant ges. Jag sticker ut hakan och tipsar att en ny superkompakt bärbar dator, alternativt tabletdator, kommer att vara huvudnumret vid Macworld expo i januari 2007 (MacBook mini/micro/nano/tablet).

Nästa modell som säkert går att förnya/förminska rejält med mindre effekthungriga processorer och kompakta moderkort från Intel, är den relativt klumpiga proffsdatorn Power Mac G5 (Mac Pro).

Varför inte en ny Mac Cube dessutom?