Interwebben har formligen svämmat över av historik kring Apple inför företagets 30–årsjubileum idag. En av de bättre redogörelserna för starten av Apple står Owen Linzmayer för med ett utdrag i Macworld US från hans bok Apple Confidential 2.0: The Definitive History of the World’s Most Colorful Company.

Här bjuds vi på historien från innan Apple I tills dess att kalkylprogrammet VisiCalc blev världens första –€killer application–€, något som verkligen satte fart på försäljningen av Apple II.


–€To scrape together the cost of producing the original printed circuit boards for the computer, Jobs parted with his red and white Volkswagen bus for $1,500 and Wozniak sold his beloved Hewlett-Packard 65 programmable calculator for $250. Because they were going into business, they needed a name for their company. According to Wozniak, it was Jobs who thought up the name for their new computer company one afternoon as the two drove along Highway 85 between Palo Alto and Los Altos.–€

I en videointervju berättar sedan Owen mer om Apples okände tredje grundarfigur – Ron Wayne. Ron ägde under några veckors tid 10 % av det nystartade, pyttelilla Apple Computer. Steve Jobs vilda framfart och storslagna planer gav dock Ron kalla fötter, varför han drog sig ur företaget.

www.macworld.com