Att många ser gårdagens nyheter från Apple som en besvikelse är en gåta för mig. Apple har gjort allt för att visa att detta skulle vara en mindre presentation av inte alltför omskakande nyheter. Tänk så tråkigt om alla Apples produktnyheter skulle komma i en stor fet smäll. Detta år kan vi räkna med en strid ström av nyheter från Apple, både stora och små.

Den viktigaste nyheten igår är att man tagit ytterligare ett par steg mot en mediacenterlösning. Nya Mac mini har nu anslutningar för optiskt digitalt ljud (Dolby Digital 5.1) vilket gör den vettig som DVD-spelare. Fjärrkontroll och möjligheten att trådlöst komma åt hela hemnätverkets mediabibliotek via Front Row med Bonjour, gör den mycket lämplig att para ihop med en fet TV.

Den grafikprocessor från Intel som Mac mini fått är en budgetvariant som inte verkar vara någon höjdare för spel, men desto mer optimerad för att driva grafiska gränssnitt och spela upp media i TV-format. Alla möjliga videoformat och de flesta fysiska anslutningsmöjligheter för video stöds nu av Mac OS X och Mac mini.

Att använda en Mac mini exklusivt för att driva en hemmabioanläggning är fortfarande en väl dyr historia. Det många fortfarande hoppas på är en enklare variant med en videoklar AirPort Express som motor. Hursomhelst har ännu ett steg tagits mot mer mediacenterfunktionalitet.

Väljer Apple att erbjuda köp/hyra av video i HD-kvalitet via iTunes med smart distribution har ytterligare ett steg på vägen nåtts. Lyckas man sedan få till ett smart, Front Row-baserat gränssnitt för att kontrollera en liten, USB-ansluten mottagare för digital-TV, ja då blir Mac mini plötsligt en riktigt, riktigt het alltiett-lösning.

backstage.ilounge.com