Under senare år har det blivit alltmer vanligt med panoreringar kring ”frusna ögonblick” i film och reklam. Det traditionella sättet att skapa denna effekt är att montera upp en lång rad stillbildskameror som är synkroniserade och tar bilder av samma motiv från gradvis skiftande läge. När dessa bilder sätts samman till en filmsekvens får vi en skön panoreringseffekt/slowmotioneffekt kring ett statiskt motiv.

Mark Ruff har specialiserat sig på den här sortens effekter. För att få ett snabbare resultat och kunna utveckla tekniken ytterligare så använder hans kamerarigg upp till sextio Canon EOS 10D. Dessa kameror är kopplade till varsin Mac mini. Här processas bilderna och skickar sedan vidare till en PowerMac G5 där de stabiliseras och sätts samman till en filmsekvens.

Metoden innebär att resultatet kan kollas nästintill omedelbart, istället för som tidigare efter flera dagars behandling. Kolla gärna in denna artikel som berättar mer om metoden, visar prov på hur en uppställning kan se ut och hur slutresultatet blir.