Även om den senaste veckans två exempel på malware (elaka program) inte är äkta virus och knappt kvalificerar sig som trojaner, så kan bollen vara i rullning. Larry Seltzer har satt ihop en mycket intressant artikel om varför Apple och vi som Macanvändare behöver öka vår medvetenhet om detta med malware.

Mac OS X har en mycket bättre grundsäkerhet än Windowsplattformen, främst för att så många Windowsanvändare ännu inte uppdaterat till Windows XP med servicepack 2, som ändå har ett hyfsat skydd. Men någon gång framöver kan vi räkna med att ett smartare virus ställer till problem. Hur många Macanvändare är beredda på det då?

Det finns faktiskt en del säkerhetsprogram för Mac, som har som främsta förtjänst att de hittar virus avsedda för WIndows som vi annars oavsiktligt kan sprida med mejl och annat. Några riktiga virus för Mac OS X finns som sagt inte ännu.

Ett mycket intressant alternativ är ClamXav som är ett gratis säkerhetsprogram baserat på öppen källkod. Upphovsmannen Mark Allan använde sig av ClamAV som styrs via Terminalprogrammet och beslöt sig för att skapa ett grafiskt gränssnitt till det. Ta gärna ner och testa det, men var noga med att läsa instruktionerna. En genomgång då och då samt koll av in– och utgående mejl kan inte skada. Mark förtjänar all uppskattning för sitt viktiga arbete, se till att donera en slant så att vi alla står bättre rustade framöver.

PS. ClamXav går just nu igenom min dokumentmapp och har hittat en fuling vid namn Exploit.IFrame.Gen bland mina mejl. Säkerligen gammalt spam som jag missat att kasta bort. DS.