Den patentansökan som Apple lämnat in rörande gränssnitt till en tryckkänslig skärm att användas i en tabletdator, påminner om en redan existerande produkt. Lemur är en kontrollyta för musikproduktion bestående av en tryckkänslig färgskärm. Det låter kanske inte så märkvärdigt, tryckkänsliga skärmar har ju funnits länge.

Det unika (än så länge) med Lemur är att den inte har någon begränsning för hur många fingrar, tassar eller andra trubbiga instrument den kan känna av samtidigt. Du kan till exempel styra 10 ljudreglar samtidigt för att mixa musik, med full feedback på den Star Trek–inspirerade skärmen. Gränssnittet har till och med inställningar för kontrollernas tröghet. En vanlig tryckkänslig skärm kan bara känna av en punkt i taget.

Apples patent handlar just om den här sortens kontroll över objekt i det grafiska gränssnittet med flera fingrar samtidigt. En liten försmak har vi redan fått via Apples styrplatta med rullningsfunktion som känner av två fingrar samtidigt.

Apples sällan använda funktion Inkwell för inmatning/kontroll via ritplatta finns redan färdigutvecklad i Mac OS X. Inkwell kan dessutom styra funktioner via handrörelser (gester), något som blir ännu enklare att implementera med flera fingrar i samverkan.

Verkar som att vi har en riktigt innovativ liten sak att vänta från Apple. Mitt tips är att det bara är en fråga om att alla delsystem ska finnas tillgängliga, innan Apple tar klivet och introducerar sin första riktigt nya datormodell/serie på ett bra tag. Jag hoppas i alla fall på det.

Tack till Simon

musicthing.blogspot.com