Apple har nu 135 egna butiker som tagit hand om 26 miljoner besökare det senaste kvartalet.

Apple sålde hela 14 miljoner iPods inför julhelgen, vilket lär ge aktieanalytikerna glädjefnatt. Föregående år sålde man 4,5 miljoner iPods. Totalt har man skeppat 42 miljoner iPods.

iTunes Music Store har sålt 850 miljoner låtar totalt. Tempot ligger på 3 miljoner per dag nu vilket motsvarar 1 miljard låtar på ett år. Åtta miljoner videor har sålts sedan premiären för denna tjänst i mitten på oktober.

Idag släpps nästa uppdatering till Mac OS X, 10.4.4.

Som väntat släpps även iLife ’06, vilken Jobs beskriver som en enorm release.

iPhoto har snabbats upp rejält (tack för det) och har nu en övre begränsning på 250000 bilder. Det finns nu fler direkt–klicks–effekter och det går att redigera bilder i fullskärmsläge.Photocasting låter dig dela bilder över Internet med ett musklick. Bilderna laddas upp till .Mac där det går att prenumerera genom RSS. iPhoto har även en ny vykortsfunktion och möjlighet att skapa kalendrar.

I den nya versionen av iMovie kan du ha flera projekt öppna samtidigt. Det går att göra textning i realtid och producera videopoddsändningar klara för iPod.

Nya iDVD har fått stöd för externa brännare. Med funktionen Magic DVD skapar du en DVD genom att dra och släppa material. Det går nu att göra menyer i bredbildsformat.

GarageBand har fått stöd för produktion av poddsändningar. Du kan lägga till grafik, bilder och mer än 200 olika effekter och jinglar till din poddsändning.

Den nya applikationen iWeb är inget vanligt verktyg för att göra webbplatser som många spekulerat kring. Istället låter det dig dela ut och publicera ditt iLifematerial via .Mac. Färdiga sajtmallar gör det enkelt att publicera material på ett ordnat sätt. Finns att köpa samma pris som iLife ’05, levereras gratis med nya iMac från och med idag.

Bara en lätt uppdatering för iWork, inga nya applikationer, bara lite nya funktioner och förbättringar.

Det blir iMac som är först ut med Intel inuti (nya dubbelprocessorn Yonah). Samma hölje som den nyligen uppdaterade versionen med 17– och 20–tums bildskärm, men två till tre gånger snabbare (Oj!) till samma pris som tidigare.

Mac OS X 10.4.4, iLife ’06 och iWork ’06 är dubbelbinära. Apples Pro–applikationer, med Final Cut Pro och Aperture i spetsen kommer i dubbelbinära versioner med start i mars. Uppdatering till dubbelbinära versioner kommer att kosta 49 USD.

Microsoft är på gång med dubbelbinär version av Office och Messenger och kommer att se till att dessa applikationer fungerar väl med Rosetta tills dess. Quark släpper en betaversion av QuarkXPress som dubbelbinär idag.

One more thing denna gång blir en ny bärbar modell – MacBook Pro. På samma sätt som med iPod mini när iPod nano lanserades så försvinner en modellserie, PowerBook är borta ur bilden.

MacBook Pro använder sig av en Intel Duo Core–processor och är fyra till fem gånger snabbare än dagens PowerBook. Enligt Jobs den snabbaste bärbara någonsin. Höljet är tunnare än PowerBook 17–tum och har en 15,4–tums bildskärm som är lika ljusstark som Apples Cinema Display–skärmar.

MacBook Pro har en inbyggd iSight–kamera och en infraröd mottagare för Apples fjärrkontroll för att styra Front Row som ingår.

Finns att beställa idag och kommer att börja levereras någon gång i februari. 1,67 GHz–modellen kostar 1999 USD, 1,83 GHz 2499 USD.

Presentationen avslutades med en bild på Steve Jobs och Steve Wozniak som grundade Apple den första april 1976. Starten på Apples trettioårsjubileum kunde nog inte varit bättre.

www.macworld.com