Scott Bourne tar upp de missförstånd som resulterat i att Apples proffsfotoprogram Aperture drabbats av så skarp kritik från start. Han siktar främst in sig på det grundläggande faktum att Aperture är just ett proffsprogram. Det är inte avsett att ersätta Photoshop, utan hantera det arbetsflöde professionella fotografer har att brottas med.

”Photographers want to cut the time spent comparing, selecting, correcting, exporting, and archiving their images. Aperture achieves those goals and gives professional photographers more time to spend on the things that produce income, and less on the things that keep us from getting home on weekends like everyone else.”

Är du glad amatör som idag använder iPhoto, eller en Photoshopguru som sysslar med att klippa ihop åtta olika bilder till en med tio lager filter och effekter? Då kan det helt enkelt vara svårt att förstå sig på vad Aperture egentligen gör.

”Because of the sea change in photography from film to digital, there’s been an overwhelming demand for Photoshop instruction. But some of this demand is driven by a giant misunderstanding. Some photographers seem to think that you need to be better at Photoshop than you do photography to make good pictures. Well, sorry, but even as a Photoshop aficionado, I think that’s just crazy.”

I stort har Apples feedback från de kunder som köpt Aperture främst handlat om önskemål kring bättre stöd för olika kameramodeller. Aperture är inte Photoshop, utan tillhör en helt ny kategori program.

Uppgradering till en kommande (Mars 2006) dubbelbinär (Intelklar) version av Aperture kommer att bli kostnadsfri.

digitalmedia.oreilly.com