Senast i raden av Microsofts nya bästisar är RealNetworks. Real, Microsoft och Apple har sedan länge tävlat kring vem som ska dominera strömmande media på nätet. 2003 stämde Real Microsoft på 1 miljard USD med beskyllningar om monopolpåtryckningar gentemot PC–tillverkare för att hindra andra mediaspelare än Windows Mediaplayer från förinstallering.

Microsoft som redan gjort upp med AOL Time Warner, IBM, Sun Microsystems, Novell och Be i liknande rättsfall gör nu upp med Real som tar tillbaks sin stämningsansökan. Förutom att Microsoft betalar Real 460 miljoner USD kontant för detta, så skjuter man till 301 miljoner USD för att stödja Reals musik– och speltjänster. Dessutom kommer man att marknadsföra Reals musikprenumerationstjänst Rhapsody genom sin MSN–tjänst.

Microsoft fick nyligen lägga ned sitt försök att starta en musikprenumerationstjänst, nu slår man sig ihop med Real istället för att försöka kontra Apples enorma dominans inom detta område. Real får tillgång till Windows Medias DRM–format och breddar därigenom de filformat som man kan hantera.

Såhär säger Rob Glaser om positionen gentemot Apple i en färsk intervju:

”For the portable space, I think it’s fair to say that the iPod is still the best product. I think we and Microsoft have an incentive to work with the hardware community to create better solutions than have been created thus far, and I think we’ll do it, but I think that is something that plays out over time.”

Rob räknar med att iPod kommer att dominera detta års julförsäljning och även nästkommande år, men att det då kommer att finnas något som kan konkurrera på hårdvarusidan.