Arstechnica har gjort ett grundligt test av iPod nano. Här finns hela processen från öppnandet av förpackningen över hantering och vidare till brutalt tålighetstest med dödlig utgång samt den slutliga obduktionen för att se hur den är uppbyggd.

iPod nano är trots sitt lilla format och extremt tunna skal en väldigt tuff liten krabat. Testgänget fick använda riktigt våldsamma metoder för att till slut få nanon att dra sin sista suck (känsliga läsare varnas). En hårddiskbaserad iPod klarar definitivt inte så mycket stryk innan den tystnar.

Något förvånande så är minnet i den 2 GB nano som testades inte från Samsung, med vilka Apple har en deal om volymleverans till pressat pris, utan från Toshiba.

Att iPod nano kommer att bli en hit verkar alla, så även arstechnica, vara rörande överens om:

”The iPod nano is clearly intended to be Apple’s new best-selling iPod product, as the iPod mini used to hold that title but no longer exists. And honestly, given all of the improvements that the iPod nano has seen over the mini and even regular-sized iPods, we can see it hitting that point in the very near future as Christmas decorations start showing up in stores sometime in mid-October.”