Självaste Harvard Business School har gett sig på att göra en snabb analys av Apples framgångsrecept. Apples dominans inom den digitala musikmarknaden är ett strålande exempel på nackdelen med att vara först ut på marknaden. Apple har helt medvetet fokuserat på att istället knipa en väldigt smart andraplats när det gäller produkter och koncept.

”Indeed, with such prominent early exceptions as the mouse and the graphical user interface, Apple has rarely succeeded because of an appreciable first-to-market advantage. NEC beat Apple to the notebook computer, and Rio and Eiger Labs both had MP3 players long before the iPod was ever introduced. Sony’s ACID, Cakewalk’s Pyro, and others offered desktop music-editing software before Apple ever released its option.”

Artikeln fokuserar sedan på hur Garageband lyckades slå sig in så väl på en marknad där det redan fanns en mängd alternativ sedan länge.

”Once other software-based desktop music-editing suites such as Sony’s ACID had already forced low-end disruptions to more expensive hardware-based digital audio workstations, Apple smartly surveyed the marketplace and discerned that any competitive software platforms would win or lose based on ease of use. Therefore, Apple stressed GarageBand’s approachability from the start.”

Genom att bundla lättanvända mediaprogram med alla nya Macar och samtidigt se till att kvalitén räcker till även för semiprofessionellt bruk så får alla kunder, vare sig de från början är medvetna om det eller inte, kraftfulla verktyg för skapande verksamhet.

En egen reflektion är att Apples största missar faktiskt kommit utifrån ambitionen att hitta på något helt nytt. Newton, Pippin och tidiga försök med digitalkameror har inte varit särskilt lyckade. Däremot kan man vara ganska så övertygad om att Apple idag har nya produkter i bakfickan för att möta nästan allt som konkurrenterna kan hitta på, särskilt inom musikområdet. Men som sagt, låt de andra testa ut det först, kom sedan in med något smartare och mer intregrerat i den övriga Applevärlden. Skynda lagom långsamt Apple, det fungerar.